Webdesign, arculat, UX, Seo, közösségi média és tartalommmarketing. E szavak ismertek a KKV, a nagyobb cégek, vállalati portálok vagy márkaképviselők előtt. No, de mi a helyet a közületi weboldalakat illetően?

A hivatali oldalt képviselve vajon miért van szüksége igényes és használható közületi weboldalra? 

Ha egy „átlagembert” (nem szakmabelit) megkérdeznénk, hogy milyen banálisan egyszerű vizuális képpel tudna leírni egy profi weboldalt, bizonyára valami efféle hasonlattal élne:

„Egy profi weboldal olyan, mint egy jól elkészített sütemény. Ami nemcsak esztétikus, de meghozza az étvágyat is. "

A profi szakemberekkel elkészíttetett weboldal nem termel mást, mint hasznot. A gazdasági szféra esetében ez így is van. De a hivatali oldalon egészen más „célokkal” kell megküzdeniük a döntéshozóknak.   

Hogyan lehet hasznontermelő egy weboldal az esetükben?

A közületi weboldalaknak más igényekkel és egyben kötelezettségekkel kell megküzdeniük, és éppen emiatt megjelenniük (is) az interneten.

Igényes, használható és a működésüket megkönnyítő rendszerekre van szükségük. Ahol a rendezett digitális megjelenés megkönnyítheti a szervezeti kommunikációjukat, és kedvezően hathat a munkafolyamataikra is.

Ráadásul a kimagaslóan értékes turisztikai kínálatot nyújtó települések online megjelenése sem másodlagos.

Minden település és önkormányzat más adottságokkal rendelkezik. Fontos lehet a számukra a helyi lakosság mindennapjainak támogatása információval vagy könnyű online ügyintézéssel.  De van, akinek a turisztika és az érdeklődő turista a fontosabb.

Az online stratégiát az esetükben adhatja a városmarketing, vagy a lakosság információigényének kiszolgálása,  a könnyebb online ügyintézés. De van, ahol az idegenforgalom kerül a fókuszba.

Minden közületi weboldalnak ezért a rá legjellemzőbb egyedi tulajdonságokkal kell megjelenni a neten.

A weboldalak kialakításánál még inkább figyelembe kell venni az ergonómiai, mobilos vagy akár az akadálymentes böngészés lehetőségeit.

Ehhez pedig minden esetben egyedi tervezésre és egyedi fejlesztésre van szükség.

Tényleg ennyire fontos a közületeknek az egyedi digitális megjelenés?

Ha megkérdeznénk egy település polgármesterét, jegyzőjét vagy testületét, hogy szükségük van-e az elmúlt években megszokott és a lakosságtól „megtűrt” weboldal lecserélésére, bizonyára kétféle választ kapnánk.

A nemleges és igenleges választ.

Ez utóbbit a haladó szemléletű településvezetők mondják, akik felismerték, hogy e szemléletnek az online kommunikációban is illik megjelennie. Felismerték, hogy a közületeknek is lehet, valamint kell szert tenni profi digitális megjelenésre.

 A közszférában a folyamatok zökkenőmentességének elérése igen összetett. Jóval több embernek és igénynek kell megfelelni, mint egy szimpla weboldal esetében.

Hiszen könnyen átlátható, rendszerezett adatokkal kell a lakosság információigényét kiszolgálni. Netán az elektronikus ügyintézését kell zökkenőmentessé tenni, garantálva a személyes adatok biztonságát is. Az állampolgárok egy használható, igényes oldalra és rendszerre vágynak.

Számos példaértékű webes megjelenésnek lehetünk példái a neten különböző települések és önkormányzatok honlapját tekintve. Mert az igényes és használható közületi weboldalakkorszaka elkezdődött. Ön se maradjon le róla. 

Az egyedi fejlesztésű weboldalak a haladó szemléletű vezetők döntése. Tervezés, kivitelezés ...és a support. Ehhez kell egy csapat. No, de mégis milyen? Közületi weboldalak esetében semmiképpen sem kispályás.