A látogatók adatainak védelmét szolgálja az SSL. Sokan nem tudják, mi is ez pontosan. Pedig naponta „zöld lakatos” honlapokon szörfölnek. Általa növelheti vásárlói bizalmát és biztonságérzetét és ezzel az eladások számát is a honlapon. Ráadásul a keresőtalálatokra is hatással van.

 

http vagy https. Egyetlen betűkülönbség. Mégis két különböző világ. Azonban fel sem tűnik sokszor, hogy a domainnév előtt milyen betűkombináció van, ha szörfölünk a neten.

Valljuk be, sokunkat nem is érdekel.
Pedig a különbség adataink védelmét szolgálhatja.
Honlapján pedig ügyfelei, vásárlói adatainak professzionálisabb védelmét.
Ezzel pedig plusz pontot szerezhet náluk, és növelheti bizalmukat. Nem mindegy ugyanis, hogy adatainkat hol és hogyan osztjuk meg. És vajon pl. bankkártyás fizetés mellett mennyire vannak azok biztonságban.

Az SSL konyhanyelven a https kezdetű URL-t jelenti, ami a biztonságos weboldalra utal. Az oldal titkosítja a kommunikációt, amikor a látogató kapcsolatba lép vele.

 

Biztonságos kapcsolatot garantáló honlapokat a Google is jobban szereti?

Az SSL-lel titkosított adatkapcsolat kezdeményezhető. Sőt az SSL tanúsítványok két alapvető funkciót látnak el: titkosítanak és hitelesítenek. A HTTPS és SSL pedig a jövőben várhatóan még nagyobb súlyt kap. És a Google már hivatalosan is megerősítette, hogy rangsorolási szempontnak számít a HTTPS, a biztonságos kapcsolat.

A titkosítással nem rendelkező oldalakat egyes böngészők (pl. Chrome bizonyos verziója) nem fogadják el hitelesnek, ezért biztonsági kockázatra figyelmeztetik a látogatót.

 

Mi is az SSL pontosan a gyakorlatban?

SSL tanúsítványnak köszönhetően Ön biztosíthatja weboldalának, domainjének még nagyobb védelmét. Ezzel erősítheti ügyfelei bizalmát és biztonságérzetét.

Az SSL protokoll (Secure Socket Layer) a kommunikáló felek között - mely lehet két szerver; web és/vagy email kliens és a szerver stb.-, titkosítással és hitelesítéssel teremt biztonságos kommunikációt.

 Az SSL-nek köszönhetően egy felhasználó, online vásárló biztos lehet abban, hogy a „vonal túloldalán” azzal kommunikál, akivel szeretne, és közben senki sem lép be harmadiknak. És az átadott információk, jelszavak, adatok nem kerülnek másnak a kezébe (is).

Tulajdonképpen titkosított tranzakciók biztosítására alkalmas a honlap látogatói és a szerver között.
A kapcsolat létesítése egy aszimmetrikus titkosítás alapelvén működik.

 

Vajon Önnek is ajánlott a honlapján?

Habár az SSL tanúsítvány bárki számára ajánlott, aki pl. honlappal rendelkezik; kifejezetten azoknak előnyös, akik online kereskednek.  Azaz rendeléseket és hitelkártya adatokat fogadnak. Olyan adminisztrációs portálokhoz (regisztrációhoz kötött), ahol jelszavak és adatok kerülnek felhasználásra.

És minden olyan esethez és projektekhez, amik jogszabályi rendelkezések alá tartoznak és a biztonságos adatátvitel szigorúan ellenőrzött, ajánlott vagy evidens.

 

Honnan tudhatja, hogy biztonságos a honlap?

Tegyen egy próbát. Nyisson meg egy honlapot egy tetszőleges böngészővel.
És nézze meg az url-nél a fontos információkat. Az SSL-el biztosított webhely címek https:// kezdetűek.

Emellett a biztonságos oldalt minden esetben egy lezárt, zöld színű lakatikon jelzi az állapotsorban.
A címsorban megjelent lakatikon minden esetben színes. A zöld teljesen megbízhatót jelent, a sárga vagy narancssárga színű amolyan részlegesen megbízhatót - ez akkor is előfordul, ha a tanúsítvány egy másik domainnévhez volt kiállítva-, a piros nem megbízható tanúsítvány.

A tanúsítványokat érvényessége korlátozott, melyet időnként szükséges megújítani, és többféle „csomagban” kaphatóak.

Mivel a honlap által előállított adatok „biztos, hogy biztonságos” csatornán keresztül jutnak el a látogatókhoz; így a jelszavaik, a megrendeléseik adatai, és személyes adatok sem kerülhetnek idegenek kezébe.

Mivel a Google is figyelmet fordít a biztonságos kapcsolatokra, sokak szerint az SSL éve lesz a 2017-es év.
A látogatók is
sokkal bizalmasabbak lesznek egy olyan weboldal felé, mely titkosított elérést biztosít. A biztonságérzet a felhasználói élményt javítja. Ezt a Google is preferálja.