Amit a vegytisztításról megtudtam

vegytisztító2_3

Néhány hete vettem igénybe az első profi vegytisztítást

A vegytisztítás nem gyerekjáték, ezt mindenki tudja. Otthon próbálkozhatunk néhány kisebb trükkel és praktikával, azonban nehéz találni tökéletes megoldást. Otthon legalábbis biztosan nem fogunk igazán hatékony megoldásokat találni nagyobb problémákra a tisztítás terén.

A vegytisztítás szőnyegeknél

Kiváltképp a szőnyegtisztítás érdekes a mi szempontunkból. A szőnyegeket nem szabad elhanyagolni, amikor a tisztításról van szó, mert így komolyabb problémáink lehetnek, hamarabb tönkremehet a szőnyeg, hogyha nincs megfelelően tisztítva, vagy éppen túl is van tisztítva. A szőnyegtisztító gép vagy kifejezetten szőnyegekre kitalált porszívó persze remek találmány, de az ára is magáért beszél. Nem kis összeget kell kifizetnie annak, aki egy ilyen gépet szeretne az otthonában tudni. Másik hatásos módszer lehet, hogyha megbízunk az internetes ötletekben. Ez persze egyszer jó döntés, máskor nagyon nem. Sajnos ezek a cikkek nincsenek arra felkészülve, hogy a különböző színekre és anyagokra megfelelő megoldást nyújtsák. Így, hogyha igazán hatásos megoldást szeretnénk, akkor ezeket a fontos tényezőket mindenképpen vegyük figyelembe.

vegytisztító2_2

A szőnyegeknél persze van néhány jó módszer arra, hogy minél tovább újszerűen tudjuk tartani az anyagot. Ilyen a rendszeres porszívózás. Hogyha a porszemcséket rendszeresen belenyomjuk a talpunkkal a szőnyegbe, változni fog a színe, kifakul. Sokszor a napsütés is elszíneződést eredményez, úgyhogy, ha arra lehetőségünk van egy szobában, és csak keveset tartózkodunk ott, időnként behúzhatjuk a sötétítőfüggönyt. Minden azon múlik, hogy mi a fontosabb a szobában adott esetben. Néha a függönyt nagyobbra becsüljük, akkor inkább azt kíméljük a Naptól, máskor a növények miatt nem lehet egyszerűen behúzni a függönyt. A másik jó ötlet a rendszeres kiporolása a szőnyegnek. Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy ne csináljuk túl erősen, mert a végén még képes ez kárt tenni az anyagban.

A legjobb megoldás pedig mégis csak a vegytisztítás, ami nagy előnyt jelent a használók számára. Ez a legkevésbé roncsoló, mégis leghatásosabb megoldás a szőnyegeink tisztán tartására. Persze semmilyen tisztítást, így ezt sem szabad túlzásba vinni. Sokakat megijeszthet ugyanis a vegytisztítás megnevezés, de nem kell feltétlenül durva vegyszerezésre gondolnunk, ami után az anyag állapota sokat romlik, éppen ellenkezőleg. Hogyha a vegyszerezés megfelelő körülmények között és megfelelő módszerrel zajlik, akkor nagy segítséggel lehet a szőnyeg élettartamának meghosszabbításában.

Hogyan szállíthatjuk el a textíliákat a vegytisztításra?

A legtöbb ilyen nagyobb textíliát az ember nem tudja saját kezűleg eljuttatni a ruhatisztítóba. Sokan ezért sem szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget, pedig a helyzet igazán könnyen megoldható. A ruhatisztítóba mindenféle tisztítandó anyagot könnyen el tudunk juttatni: pontosabban a háztól házig szolgáltatás igénybevételével nem lehet gond ez sem. A legjobb megoldás, amit csak ruhatisztító ki tudott találni. Lényegében a mi dolgunk csak annyi, hogy felhívjuk a céget, megbeszélünk egy időpontot, ekkor fog jönni a futár. Ha ezzel megvagyunk, az időpont előtt el kell készítenünk a textíliát hordozható formába. A szőnyeget felgöngyöljük, a függönyt összehajtogatjuk, a takarókat is hajtogatva vagy hengerbe göngyölve tudják szállítani. A ruhákat zsákba tehetjük. Ha ezzel megvagyunk, gyakorlatilag nincs is más dolga az embernek, mint várni a futár érkezését. Hogyha megjött a futár, átadjuk az előre elkészített csomagot neki. A következő lépés már az, hogy visszakapjuk a tisztára mosott, vasalt, vegytisztításon átesett darabokat. Persze közben fizetnünk is kell a szolgáltatásért, szintén a futárnak, de előfordulhat az is, hogy egy cég előre utalást kér tőlünk.

vegytisztító2_1

A vegytisztítás folyamata

A vegytisztítás folyamatát nem lehet kifejezetten ilyen egyszerűen leírni. Minden anyag és folt, tisztítási komolyság más vegyszert, kémiai anyagot igényelhet. Történhet a tisztítás víz bevonásával, teljesen víz nélkül, gőzzel vagy csak vegyszerekkel. Ezért olyan fontos, hogy profi kezekre bízzuk a tisztítás folyamatát, így nem kell majd csalódnunk a végeredményben.

Hogyha valaki mégis többet szeretne megtudni a vegytisztítás konkrét folyamatáról, akkor fordulhat az internethez segítségért, hogy könnyebben el tudja képzelni, mi is folyik zárt ajtók mögött a ruhatisztítóban. Azonban én bátran azt merem mondani, hogy érdemes bízni a profikban, ők könnyen és gyorsan tudnak számunkra lehetetlennek tűnő foltokat is kiszedni a ruhákból. Akár még menyasszonyi ruhát is lehet a vegytisztításra bízni. Saját kezűleg ne essünk neki, ez a fő, csakis profikra bízzuk az ilyen kényes ruhákkal való foglalkozást. Ez utóbbit összesen egyszer fogjuk felvenni, hát érdemes megadni a módját, hiszen tökéletesen kell kinéznie annak a nagy napon. Bízzunk tehát a vegytisztításban, mert sok komoly gondot levehet a vállunkról. Én nem bajlódok többé a szőnyeggel, csak odaadom a futárnak, hogyha ki szeretném tisztíttatni. Engem néhány hét alatt is teljesen meggyőzött ez a rendszer, és a vegytisztítás nagy híve lettem, mióta ragyogó állapotban kaptam vissza minden ruhadarabom.