Csaptelepek választása

A legjobb csaptelepek helyiségek szerint

A csaptelepeket hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életben, amíg el nem érkezik annak az ideje, hogy mi magunk is a vásárlása előtt fogunk állni. A legtöbb csaptelep ma már ugyanolyan igényességgel és rozsdamentes anyaggal készül, azonban közel sem mindegy, hogy a lehetőségeinkhez, a helyiség kialakításához képest milyen darabot választunk.

Milyen különböző csaptelepek közül tudunk választani?

            A kétkaros csaptelepek

A legjobb, hogyha máris megismerkedünk a csaptelepek fajtáival. A klasszikus csaptelep, amit valószínűleg mindenki ismer gyerekkorából, a kétkaros fajta. Ezt ma már sokkal kevesebben használják, azonban a megszokás nagy úr, bizonyára még néhány ismerősünknél vagy akár a mi házunkban is ezt találjuk. Lényegéhez tartozik, hogy a két kar együttes mozgatásával lehet rajta a víz hőmérsékletét beállítani. Ennek megvan a maga hátránya: amíg az egyik csapot folyatja az ember, majd a másikhoz nyúl, egy bizonyos mennyiségű víz máris feleslegesen folyik le a mosdókagylóban. Két kézzel kényelmes csak használni, azonban gondoljunk csak bele, hányszor fordul elő az, hogy éppen az egyik kezünk lett koszos vagy megvágtuk magunkat, esetleg valamit az egyik kezében tart az ember, amit le kell mosnia. Ilyenkor határozottan nem a legjobb megoldás a kétkaros csaptelep. Esztétika tekintetében azonban határozottan mutatós darab, mondhatjuk, hogy kecsesebb, mint az egykarú társa, azonban ez természetesen már inkább ízlés dolga, mint általános kijelentés.

            Az egykaros csaptelepek

Az egykaros csaptelepek között is több fajtát találhatunk. Működésük tekintetében is találhatunk eltéréseket, de a kinézetük is fontos elem. Fontos, hogy ezek a termékek a csaptelep testén belül keverik ki a víz hőmérsékletét, így csupán egyetlen kézzel is tökéletesen használható. Hátránya… Nem kifejezetten van, a nyak nagyságának megválasztása azonban mindenképpen fontos. Még sokszor nagyobb áruházak mosdói is elvétik azt a hibát, hogy a víz szinte nem is a mosdókagylóba folyik, vagy az ember keze nem fér a csap alá. Érdemes ezért már otthon megnézni, elképzelni a tökéletes csapot, a mosdó felé tenni a kezet és megnézni, milyen magasságban kényelmes a megtartása.

            Hideg vizes kifolyó csaptelepek

Otthon kevésbé alkalmazzuk ezt a csaptelepek közül, de érdemes megemlíteni még a hideg vizes kifolyókat is. Ezek egyetlen forgatható vagy lenyomható gombbal rendelkeznek, a kezelésük egyszerű, azonban értelemszerűen a víz hőmérséklete nem befolyásolható. Áruházak mosdóiban szintén gyakori elem, míg az otthonunkban inkább az udvarra kerülhet ki egy ilyen megoldás valamelyik falba vagy a földbe állítva. Ez akkor előnyös, hogyha az ember sok kerti munkát végez, és így már azelőtt megszabadulhat a kosz és a kórokozók egy részétől legalább, még mielőtt betenné a lábát a házba. Ez a megoldás természetesen sem a konyhába sem a fürdőszobába nem lehet előnyös formája a víz elvezetésének.

Termosztatikus csaptelepek

Annál előnyösebb lehet a termosztatikus csaptelepek beszerelése. Ezen a fajtán beállítható a víz kívánt hőmérséklete, ami így egy rendkívül kényelmes opciót szolgál a számunkra. A legtöbb fajta ráadásul egy maximum értéket is képes beállítani a hőfoknak, ami nagyon jó spórolási stratégia az otthonunkban, ráadásul a gyermekeket is védi. Előnyei közé tartozik továbbá az is, hogy mindkét csaptelep-preferáló tábornak kedvez: egykaros és kétkaros verziók közül is válogathatunk.

Mit kell még figyelembe vennünk? Mindenképpen jól gondoljuk át a vásárlást, hogy a megfelelő méretet és fajták válasszuk. Ezen kívül, érdemes a mai divatos, költséghatékony és praktikus darabok közül válogatni. Ezek közül számos található a piacon a kihúzható zuhanyfejes konyhai csaptelepen át az egészen különleges darabokig. A csaptelep szerencsére nem akkora befektetés, hogy nagyon megviselje az ember pénztárcáját, ebből pedig az következik, hogy nagyobb piacon is válogathatunk. Jó döntés az internetes webáruházakat igénybe venni, mert ott még kedvezményesebb áron juthatunk a legtöbb termékhez. Ezek az áruházak ugyanúgy élnek minden vásárló jogi előírással, mintha fizikailag mennénk oda egy boltban egy eladóhoz. Ha mindent otthonról intéz az ember azonban, akkor sokkal könnyebb dolga van, hiszen van ideje rendesen megfontolni minden kritériumot, a termékleírások alapján le tudja mérni a csaptelep méreteit, meg tudja beszélni az egész család a vásárlást. És ez nem csak a csaptelepekre igaz természetesen, bármilyen nagyobb vagy az egész családot érintő változás történik az otthonunkban, arról jó, ha mindenki tud. Ha az ember otthonról vásárol, összeülhet a kis kupaktanács a nappaliban, és érvekkel voksolhatnak egyik vagy másik darab mellett. Kényelmes megoldás ez, a termék a házunkig érkezik, szóval már csak a beszerelés lesz kérdéses.

Ha valaki nem szerelt még csaptelepet, talán nem most jött el ennek az ideje, hiszen egy rossz mozdulat is komoly károkat okozhat a vízellátásban, de ha nem megyünk ilyen végletekig, csupán egy csöpögésről van szó, akkor is több ezer forint folyhat le feleslegesen a mosdókagylóban. Érdemes tehát szakemberhez fordulni a kérdésben.