Dió, avagy a terhesség alatti dió fogyasztás előnyeiről

Miért fogyasszunk a terhesség alatt diót, avagy a dió jótékony hatásai

Személy szerint abszolút imádom az olajos magvakat és számomra a leginkább kedves nasi, ami nem csupán elképesztően finom, hanem rendkívül jó hatással van az egészségünkre és a szépségükre is. Természetesen általánosan is az emberi egészségre és szépségre is fantasztikusan jó hatással van a dió, de kiemelkedő hatással bír a kismamák egészségére és a magzat fejlődésére. Az alábbiakban annak járunk utána, hogy milyen jótékony hatásokkal bír a növekedő magzatra az, ha a kismama rendszeres jelleggel fogyaszt diót.

 A dió fogyasztásának hatása a magzat idegrendszeri fejlődésére

Nyilvánvalóan a legtöbben tudják, hogy bizony a kismama táplálkozása igen jelentősen befolyásolja a kis magzat fejlődését és egészséges növekedését. Érdekes kutatások támasztották alá, hogy a dió rendszeres fogyasztása, bizony rendkívül nagymértékben segít a magzat fejlődésében, ugyanis rendkívül jó hatással van a születendő magzat kognitív funkcióira illetve a memóriájának a fejlődésére. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kismama dió rendszeres fogyasztása bizony nagyon nagymértékben csökkenti a magzatnál jelentkező figyelemzavarok kialakulásának a kockázatát. Érdekes módon egy kutatásban vizsgálták, hogy azok a kismamák, akik rendszeres jelleggel fogyasztottak diót a terhességük alatt, azoknak a gyermekeik, akiket utána 5- 8 év múlva megvizsgáltak és teszteket töltettek ki velük, bizony ezek a gyerekek teljesítettek a leginkább kiemelkedően. Ez minden valószínűséggel a dió félék igen magas folsav és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetőek, ugyanis ezek az anyagok felszívódnak az idegszövetekben, azon belül is az az agy frontális területén szívódik fel, melyek nyilvánvalóan a memóriát és a kognitív képességeket befolyásolják. Ami még ennél is érdekesebb, hogy kiváltképpen ajánlják a dió félék illetve specifikusan a dió fogyasztását is heti háromszor 30 grammot, méghozzá specifikusan az első trimeszterben, hiszen valami folytán ekkor hat a leginkább a magzat idegrendszerének a fejlődésére.

A dió fogyasztásának fontossága a magzat egészséges fejlődésére való tekintettel

Érdekes módon a dió nem csupán az idegrendszer megfelelő fejlődésében játszik hatalmas szerepet, hanem számos más rendkívül jótékony hatása is van a fejlődő magzatra. Példának okáért a dió félék fogyasztása rendkívül jó hatással van a szemideghártya más néven a retina megfelelő kialakulásának. Illetve nagyon jelentős mértékben csökkentik a későbbi allergiás betegségek kialakulásának a kockázatát, továbbá a sejthormonok képzésének a kialakulási anyagai, a sejthormonok a vérkeringésre, a vízháztartásra, a bőrre és az immunrendszerre hatnak így alapvetően elképesztő fontossággal bírnak, a dió rendelés bevezetésével megoldható a rendszeres fogyasztása, amely támogatja ezeknek a sejthormonoknak a képzését. Továbbá a kismamákra a szülés után is rendkívül jótékony hatással bírnak az ilyen jellegű magvak fogyasztása, ugyanis az esetlegesen császármetszéssel szülő kismamáknál minimalizálja a kialakuló vérrög kockázatát. Illetve a terhesség alatti és a szülés utáni ingadozó vérnyomás problémákat is megfelelően kezeli és normalizálja.

Honnan tudjuk, hogy több diót kellene fogyasztanunk?

Miután a dió félék az egyik leginkább kiemelkedő omega 3 zsírsav források, így a hiányukat egyértelműen jelzi a szervezetünk, ezekre a jelekre pedig feltétlen érdemes oda figyelnünk. Példának okáért bizonyos bőr elváltozások, mint például korpásódás, ekcéma, pikkelysömör, allergiás tünetek jelenthetik azt, hogy bizony komoly omega 3 zsírsav hiányára utalnak. Továbbá a különböző idegrendszeri elváltozások, viselkedés zavarok, mint például ingerlékenység, álmatlanság, depresszió stb. Amennyiben hirtelen ilyen jellegű elváltozásokat tapasztalunk magunkon akkor mindenképpen érdemes oda figyelnünk a táplálkozásunkra és arra, hogy kifejezetten ez omega 3 zsírsav készletünket pótoljuk dió rendeléssel.

Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a szervezetünk önmagában nem képes előállítani telítetlen zsírsavakat, így nekünk táplálkozásunk útján szükséges pótolnunk a hiányzó mennyiséget. Amennyiben észleljük, hogy hiányban szenvedünk mindenképpen érdemes lenmagot, mandulát, fenyőmagot, pekándiót, diót, mogyorót, napraforgómagot, fenyőmagot, tökmagot illetve ilyen jellegű magvakból sajtolt olajat fogyasztani rendszeres jelleggel.

 Én személy szerint mindenképpen ajánlom, a dió rendelést, kiváltképpen állapotos kismamáknak, mert rendkívül jó hatással van mind az ő egészségükre, mind a magzat fejlődésére, hiszen a baba és mama egészsége a legfontosabb.