Díszléc: tippek és trükkök a tökéletes otthonhoz

Mit kell tudni a díszléc kiválasztásakor?

Otthonunkat a legkülönfélébb módon tehetjük egyedivé, varázslatosság. Ennek egyik módja az, ha falainkat dekoráljuk, de nem képekkel, hanem sokkal klasszikusabb trükkökkel: díszléc, rozetta és stukkó használatával. Ezek az elemek az ápol és eltakar kategóriába esnek. Éppen ezért nem csak esztétikusak, de rendkívül praktikusak is. Hosszútávon elrejtik a falak találkozásánál keletkező elszíneződéseket, repedéseket, esetleges egyenlőtlenségeket az élek és színek találkozásánál. Díszlécet használhatunk a falak éleinél, a falak síkján, sarkoknál, világítás és függöny karnis elrejtésére. Ha megfelelő anyagot választunk, akkor még kültéren is páratlan látványt kaphatunk.

Miből készül a díszléc?

A díszléc készülget gipszből, polystyrolból, nomaclic technológiával, polyurethanból, műanyagból és farostból. Ha a legjobb minőségre törekszünk, akkor akár a flexibilis lécek mellett is dönthetünk. Bármely megoldás is szimpatikus, mindig otthonunk tulajdonságaiból és igényeinkből induljunk ki.

Régen csak a gipsz technológia létezett. Ebből öntötték ki a léceket, rozettákat és oszlopokat. Ezeknek felrakását azonban érdemes szakemberre bízni, mivel hideg és merev anyagról van szó. Ragasztó helyett csavarokkal szokás rögzíteni és az esetleges hibákat gipsszel javítják. A sok és összetett munka ellenére minden fáradozást megér.

Egy évtizede jelenhettek meg a magyar piacon a polysztyrolból készült lakásdekorációs anyagok. Ezek amellett, hogy kedvezőbb árban mozognak, a könnyű, rugalmas anyagnak köszönhetően a felrakásuk nem igényel különösebb szakértelmet. A felrakáshoz oldószermentes akril tartalmú, festhető ragasztóanyagokat szoktak felhasználni. Egyetlen hátránya a puha felülete, ezért nagy igénybevételnek kitett helyen csak kérgesített állapotban ajánlott. A gipsz lécekkel ellentétben ezeket meghatározott mintákkal gyártják. A sima profilúléceket húzzák, a mintásakat préselik. A rossz minőségű léceket viszonylag könnyű felismerni, mert a nem megfelelő technológia és a rossz minőségű alapanyag gyenge, hungarocellszerű felületet hoz létre.

A húzott polystyrol viszonylag új, nem elterjedt gyártási módszer. Nomaclicnak is nevezik, és különlegessége az, hogy a léc alján és tetején lévő egyedi kialakítású hornyokban rejlik, aminek segítségével több léc egymásba pattintható. Így nem csak tetszőleges méret, de tetszőleges kialakítás is elérhető.

A polyurethan egy rendkívül különleges anyag, mert könnyű és rugalmas szerkezete ellenére ütésálló felülettel rendelkezik. A keményebb anyagnak köszönhetően a felülete simább, szebb, s így a mintázat kialakítása is jobb minőségű.

Műanyag díszléc elsősorban parkettaszegélynek, élvédőnek alkalmas keményebb felülete miatt. Szintén kemény és ütésálló a farostból készült léc, amely igény szerint ragasztható, vagy csavarral rögzíthető. Ára kedvezőbb a hasonló anyagminőségű társánál. A flexibilis lécek pedig akkor a leghasznosabbak, ha ívelt felületeink vannak, pl. boltívnél. A gumihoz hasonlóan, szélességtől függően igen kis sugárban is meghajlíthatók, és a sima változathoz hasonlóan szintén ragasztással tudjuk felrakni.

Díszléc kültérre?

Nagyon sok klasszikus stílusú épület homlokzatán találkozhatunk ezzel a jelenséggel, s bár jelenleg nem számít trendinek, páratlan megjelenést kölcsönözhetünk házunknak azzal, hogy külső falait díszléccekkel tagoljuk. Ehhez természetesen kültéri felhasználásra készült változatokban kell gondolkodnunk és a kivitelezést is érdemes szakemberre bízni, mivel a külső falak sokkal nagyobb behatásoknak vannak kitéve, és az utómunkálatok is több rétűek.

Kültéri léceket használhatunk a falsík tagolására, vízszintes és függőleges felosztására, ablakok és egyéb nyílászárók kiemelésére, szintek hangsúlyozására. Egyszerű, minta nélküli lécekkel is dolgozhatunk, ez esetben sokkal letisztultabb eredményt érünk el. Választhatunk natúr felületű vagy kérgesített fajtát hozzá. Homlokzati díszítőelemként használhatunk hab anyagú hungarocell és polystyrol dekorációs elemeket, de ha igazán időtálló látványt szeretnénk, akkor a hagyományos, gipszből készült lécek mellett érdemes letenni a voksunkat. Ezeknek a felülete kevésbé sérülékeny.

Mi kell a díszléc felhelyezéséhez?

Típustól függően szükségünk lesz ragasztóra vagy csavarokra. A munkálatokat mindig a sarokelemek kialakításával érdemes kezdeni. Ezeket szögre pontosan kell vágni ahhoz, hogy az illeszkedés tökéletes legyen. Díszléc mindig azonos méretben kapható, ezért magunknak kell méretre vágni. A felhelyezéskor is a sarokelemek az elsők, s őket követik a sarkok közötti lécek. Korrigálni a léc anyagától függően gipsszel vagy sziloplaszttal lehet.