Ilyen előnyei vannak egy haszongépjármű bérletnek

haszongepjarmu-berlet_pic3

Ha haszongépjármű bérleten gondolkozunk, ez a néhány gondolat jól jöhet

A haszongépjármű bérlet talán nem jut eszünkbe, ameddig szükség nincs rá, és mivel erre a pontra érve nem sokat tudunk róla, hát egy kicsit mindenki el van veszve, hogy pontosan hogyan is működik a rendszer, ki veheti egyáltalán igénybe, és hogy az elmélet hogyan ültethető át gyakorlatba. Ezen túl megfogalmazódik a kérdés, hogy kinek milyen helyzetben éri meg egy ilyen lehetőség. Most ezekkel a kérdésekkel szeretnék egy kicsit részletesebben is foglalkozni, és megpróbálom őket a tőlem telhető legjobban meg is válaszolni. Remélem, hogy ez a bejegyzés legalább néhány ember segítségére lesz majd a döntésben. 

Vállalkozások előnyben a haszongépjármű bérlettel

A haszongépjármű bérlet elsősorban a vállalkozók és vállalkozások számára előnyös lehetőség. Főleg kezdőként nagy segítséget jelent, hogyha nincs minden felelősség az emberre hárítva. Értem ezt anyagilag is, tehát magának a járműnek a megvásárlására, másrészt pedig egy saját teherautó vagy egyéb haszongépjármű hatalmas munka és sok ügyintézést igényel. A kezdeti ügyintézéseket újabbak követik csak, egyre inkább halad az ember afelé, hogy mindent túlpapírozzon a rendszeresség nevében. Így viszont mindenkinek sok a dolga, és kötheti az ember a biztosításokat, járhat műszaki vizsgára, szerelésre, szerezheti be a megfelelő kerékgumit minden évszakban. 

haszongepjarmu-berlet_pic4

A haszongépjármű bérlet segítségével azonban lecsökkenthetjük ezeknek az elintézendő ügyeknek a számát, hogy az ember tudjon a vállalkozás többi részére figyelni, és azokat nem elrontani vagy elfelejteni valamit, amit nem szeretne. 

A haszongépjármű bérlet továbbá hasznos megoldást jelent minden olyan vállalkozásnak, amely a saját szállítóeszközt nem tudná teljes mértékben kihasználni, és így fenntartása nagyobb összeget venne igénybe, mint maga a spórolás a használatával. Ilyenkor a haszongépjármű bérlet a lehető legjobb megoldás, és csak egy egyszeri szerződés kötésére van szükség hozzá. 

Ki veheti igénybe a haszongépjármű bérletet?

Természetesen bárki, akinek szüksége van rá. Persze feltételekhez van kötve a bérlés, így lennie kell egy vezetőnek, aki megfelelő vezetői engedéllyel rendelkezik az adott kategóriában, betöltött egy bizonyos életkort, és megfelelő ideje rendelkezik is már ezzel az engedéllyel. Amikor azonban az ember szeretne a vállalkozás számára egy sofőrt, ezek eleve adott dolgok. Hogyha van egy vezető azonban, akkor magánszemély is akármikor bérelhet nagyobb járművet is, nem szükséges semmilyen vállalkozói vagy munkavállalói papír felmutatása. 

Mindenkinek lehetősége van tehát a haszongépjármű bérlet megkötésére, nem csak cégeknek és vállalkozóknak. De mire is kellhet egy magánszemélynek, egy átlagos hétköznapi embernek a haszongépjármű bérlet? A válasz igen széles körben mozoghat, jól jöhet egy nagyobb költözéshez, építési munkálatokhoz, átalakításhoz, vagy a téli tüzelő beszerzéséhez. 

A haszongépjármű bérlet működése

Ez azért minden cégnél elég egyedi, van, ahol bizonyos napokat előre meg kell adnia az embernek, hogy ekkor és ekkor szeretné igénybe venni a lehetőséget, és akkor azokon a napokon nem fogja más kapni a haszongépjárművet. Ez remekül működik, hogyha az ember beszállító, és heti egy-két nap fixen venné igénybe a szolgáltatást, ugyanakkor az sem ritka, hogy valaki nem tudja előre, hogy mely napokon és mikor lenne szüksége az eszközre, viszont x alkalomra előre fizetne, hogy kapjon egy kis kedvezményt az általános bérleti díjból, és csak telefonálna, mikor tudja már, mikor lenne szüksége a járműre. 

Ahogy azt írtam, kölcsönző cég válogatja, hogy ki hogyan intézi az ügyet, van, ahol egyik vagy másik lehetőséget engedélyezik vagy preferálják, míg máshol sokkal szabadabb a helyzet, és mi mondjuk meg, hogy hogyan szeretnénk intézni az ügyet. A legjobb cégek mindenkivel egyéni szerződést kötnek, és egyéni kedvezményeket biztosítanak, de persze nem várhatjuk el ezt minden bérléssel foglalkozó vállalkozástól. 

haszongepjarmu-berlet_pic2

Megéri-e tehát a haszongépjármű bérlet?

Fogós kérdés, mert mindenképpen helyzetfüggő. Annak, akinek ez az egyetlen lehetősége, természetesen megéri. Annak, aki szeretne kevés ügyet intézni a szállítmányozás kapcsán, megint csak megéri. Aki nem akar saját járművet vásárolni kihasználatlanság miatt, megint csak jó döntés a haszongépjármű bérlet igénybe vétele. 

De akkor kérdezhetnénk, hogy kinek nem jó ez? Nyilván annak, aki gyakorlatilag mindennap szállítana, és az ebből befolyó bevétel nem olyan magas, hogy mellette a bérleti díj jóval kisebb legyen. Egy vállalkozásnak rengeteg kiadása van, amikre egy átlagember nem gondolna, úgyhogy igen nehéz profitot termelni, és még azt is sokszor vissza kell forgatni a cégbe, hogyha az ember fejlődni akar, és egyszer majd valóban jól élni a dologból, de addig is minden kiadást át kell gondolni. A haszongépjármű bérlet ennek ellenére még akkor is jó lehet, hogyha soknak tűnik az ára, de ha így termelhetünk a jövőben több profitot, megéri a befektetést.