Kazán kisokos

Téli megmentőnkről, a kazánról

Mi is pontosan a kazán? Ez a kérdés merülhet fel sok emberben, aki új helyre költözik vagy a régi fűtésrendszerét valami újra cserélnél. A kazán tulajdonképpen egy olyan fűtésrendszer motorja, amely tüzeléssel szabadít fel hőenergiát. Hogy mivel tudjuk ezt az energiát táplálni? Általában gázzal vagy fával lehetséges ennek a kivitelezése, de akár olajjal és szénnel is lehetséges. Természetesen minden kazán típus szerint működik, így például egy gáz- és egy fatüzelésű kazán egymástól két külön berendezés, azonban akár mind a kettő megfér egymás mellett egy rendszerben. Ilyenkor a radiátorokból összesen egy szettet kell beépítenünk a lakásba, de a csőrendszer vége kettéválik, és azok elzárásával és megnyitásával választhatunk, hogy melyik fajta fűtést szeretnénk éppen igénybe venni. Sokan keverik ezt a berendezést a kályhával, és valóban, mind a kettő a fűtésre összpontosul, azonban két különböző módon. Egy kályha melege konkrétan a szobát fűti, közvetlen kapcsolatban van a levegővel, míg az előbbinél már említett termék pedig közvetítő csöveken át juttatja el a meleget valamilyen hőleadó készülékbe, így például a radiátorba. Ez utóbbi azért jobb, mert sokkal jobban lehet kezelni is, és a felszabaduló káros anyagok a tűzből nem jutnak el a szobáig.

Néhány szó a kazánok használatáról

Alapvetően több típust különböztetünk meg kazánok tekintetében: ilyen a szilárd tüzelésű, a folyékony tüzelőanyagú és a gáztüzeléssel működő kazánt. Azonban attól függetlenül, hogy milyen típust vásárolunk, a legfontosabb a biztonság. Ne saját kézzel szereljük be a terméket, hanem bízzuk profi kezekre ezt a munkát. A használata ilyen esetben veszélyes lehet. Évente többször hallhatjuk a hírekben, hogy gázszivárgás okozta tűz vagy robbanás emberéleteket vagy legalábbis hatalmas kárt okozott. Azonban ma ezt már könnyen ki lehet küszöbölni, hogyha valóban profi segítséget veszünk igénybe, és egy szénmonoxidérzékelőre is szánunk néhány ezer forintot.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kazánt?

Az interneten ma már számos webáruházban találhatunk jobbnál jobb ajánlatokat kazánok tekintetében. Ennek ellenére talán éppen a bőség zavara az, ami megnehezíti a választást ilyen esetekben. Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk, először is szintén érdemes egy szakértői tanácsot kérni, ha tehetjük, éppen attól az embertől, aki be fogja építeni azt. Ezután a márkát is nézzük meg. A legtöbb árucikknél a márka inkább hűség kérdése, ilyen esetben azonban fontos, hogy olyan céget válasszunk, ami rendelkezik itthon márkabolttal és szervizzel. Tegyük fel, hogyha elromlik valamilyen alkatrész, és egészen külföldig kell mennünk. Akkor hetekig állhatunk fűtés nélkül, amit persze főleg a tél közepén senki nem szeretne. Az is fontos, hogy a garanciáig kitartson a cég, hiszen egy ötéves periódus alatt esetleg sok minden változhat. Nézzük csak meg példának a mostani vírushelyzetet, ami a biztosabbnak hitt cégeket is a padlóra küldte. Egy újabb, kisebb cég egy ilyet válószínűleg túl sem él, így nem érdemes tőlük várni a márkaszervíz lehetőségét. A jó márka tehát olyan, ami nem csak hogy megfelelő múlttal rendelkezik, de boltokat is üzemeltet országos szinten, illetve az sem árt, hogyha egy ilyen bolt éppen a közelünkben vagy legalábbis a körzetünkben van. És hogy mennyi az annyi? Alapvetően a lakás területét meg kell szorozni a belmagassággal, majd az így kapott értéket 30-45W-os értékkel kell szorozni. Természetesen sok egyéb tényező képes befolyásolni a választást. Ilyen a nyílászárók állapota például. Egy nem megfelelően szigetelő nyílászáró meghökkentően sok fűtési energiát tesz semmissé. Az értéket ezután ezerrel osztjuk, és meg is kapjuk azt a kilowattos értéket, amit majd keresnünk kell. Ilyen esetben nem a kazán mérete számít ugyanis, hanem a teljesítménye, és ebben az esetben elmondható, hogy a két érték nem arányos egymással.

Takarékos életmód a kazánnal

Minden tél egy kicsit többe kerül, mint a meleg évszakok, és sajnos ez nem csak a karácsony miatti költekezésnek köszönhető. Sokat spórolhatunk azonban néhány egyszerű szabály betartásával. Ne fűtsük az utcát! Napi egy gyors szellőztetés kivételével kerüljük a nyílászárók kinyitását. Szerezzünk be olyan radiátorokat, amelyeket el lehet zárni, így csak olyan szobákban kell majd fűteni, ahol ténylegesen szükséges. Ha pedig már itt tartunk, sok termosztátos darabnál beállítható, hogy hány fokos legyen a szoba, így pedig megakadályozhatjuk a túlfűtést, ami nem csak pazarlás, de kellemetlen is, és megint csak kiengednénk azt a szabadba. Szerezzünk be egy törölközőszárító radiátort! A tavaszi és őszi fűtést, amit reggelente kapcsolnánk be, hogy kényelmesen készülődhessünk, ezzel az egyszerű trükkel kiküszöbölhetjük, így pedig a gázszámlát könnyedén lefaraghatjuk egy kellemesebb összegre. Apró trükkök ezek, amiket azonban érdemes bevetni, mert minden olyan nap, amikor kevesebb fűtőanyagot kellett használnunk, az sokat dob az éves számlákon. Tartsuk kézben a fűtést télen minden körülmények között, ez a legjobb, amit tanácsolhatok.