Kutyahám: merre hány méter?

Miért kutyahám?

Minden kutyatulajdonos találkozott már azzal a fogalommal, hogy kutyahám. Kíméli a nyakat és szabad légzést biztosít, miközben a kutya irányíthatósága és kontroll alatt tartása továbbra is lehetséges. A nyakörv egy alternatívájáról van szó és nagyon megosztja a gazdikat abban, melyiket érdemes használni. A válasz leginkább az, hogy mindenki döntse el magának. Már csak azért is, mert kutyája válogatja, hogy kedvencünk melyiket tudja elviselni. Márpedig a sétáltatásnak semmi értelme, ha a túra során a kutya ideje nagyrészében megpróbál megszabadulni a kiegészítőjétől. Nyilván a fentebb állított dolog csak féligazság, mert néhány kutyafajta esetében a kutyahám erősen javasolt. Ez elsősorban az apró termetű (például yorkie) és légzési nehézségekkel küzdő (például mopsz) kutyák esetében igaz. A hám egyrészt nem terheli a légutakat, másrészt kisebb a nyaki sérülés esélye.

Kutyahám típusok

Azért, hogy az elméleti kérdésekben tovább nehezítsük a dolgunkat, nem is csak egyfajta hám létezik, hanem céltól függően megkülönböztetünk legalább három, de inkább négy típust. Eleinte a kutyahámot teherhúzás céljából alkalmazták. Magát a hámot pedig nem is a kutyáknak, hanem a lovaknak és az igásállatoknak találták ki. Tőlük vették át a kutyatartók.

 A kutyáknak szánt hámoknak két fő csoportjáról beszélhetünk. Ezek az úgynevezett „Y” hám (nyak-vállhám) és az úgynevezett szügyelős hám (vagyis szűgyhám). Mindkét hámtípus között akadnak nyeregrésszel ellátott, bélelt, béleletlen, szélesebb és egészen keskeny szíjas megoldások, melyek mind alkalmasak a kutyák pórázon vezetésére. Összességében ezek a modern hámok kényelmesebbek a kutyák számára, de nem mind szereti őket. Érdemes a kutyust már kölyökkorában letesztelni és hozzászoktatni ehhez a kiegészítőhöz. A modern kutyahámokat már nem teherhúzásra használjuk, hanem a kutya sétáltatására, sérült kutyák esetén rehabilitálásra, úszómellényként használva vizes tevékenységre, ereszkedő vagy hordozóhámként mentésre, vagy akár feliratok és jelzések rögzítésére is. Az újabbakon még fényvisszaverő matrica is található a láthatóság megkönnyítésének érdekében.

„Y” kutyahám

Az úgynevezett „Y” hám szánhúzó hámként is ismert. Ezek a kumet hámok a nyak- és a vállízületek között helyezkednek el. A nyakat körbeölelő szíjjal lehetővé teszik, hogy az állat a húzóerejét a mellkas és a gerincvonal teljes területén optimálisan kihasználja. A hagyományos „Y” hám abban különbözik szánhúzó hámtól, hogy utóbbi esetében a póráz póráz rögzítése a kutya hátsó egyharmadában történik, így mind kényelem, mind húzóerő szempontjából megfelelő a kialakítása. De nem csak célirányosan szánhúzásra, hanem különböző teherhúzó sportok és keresőkutyák esetében is népszerű választás. Emellett már hétköznapi használatra is készülnek ilyen típusú hámok, amelyeknél a póráz csatlakozása a kutya testének első harmadára esik, mert így könnyebben vezethető.

Ennek a kutyahámnak a legnagyobb hátránya a nehéz felhelyezhetőség, ami a sok csatt és csúszó miatt meglehetősen körülményes. Ráadásul a helytelen beállítással a kutya nyaki erei és légzőszervei terhelődni fognak, amely súlyos problémákhoz vezethet. Vakvezető kutyáknál egyáltalán nem használható ez a típus. Sőt, néhány négylábú barátunk pánikba eshet a nyakvonalat érintő hevedertől.

Húz a kutya, ha kutyahám van rajta

Hámválasztás előtt figyelemben kell venni kedvencünk anatómiai felépítését, a felhasználási célt és a kutya habitusát is. Mindegyik szempont nagyon fontos a biztonságos és zökkenőmentes hám használathoz. Petnet.hu kutyahám könnyedén áttekinthető platform arra, hogy megtaláljuk az igazit.

Amellett, hogy léteznek olyan hámok, amelyek a fentebbi kettő ötvözéséből születtek, léteznek olyanok is, amelyeket kimondottan önfejű kutyáknak készítettek, akikkel még a gyakorlott gazdiknak is rémálom a sétáltatás. Ezek az úgynevezett no-pull hámok, más néven szájhámok. A használatuk biztonságos és praktikus. A kutyának eleinte bizonyára nem fog tetszeni ez az új módszer, de a tapasztalat az, hogy megszokják. Cserébe a sétáltatás zökkenőmentes és mindenki számára elégedetten zárul. Ezek a hámok követik a kutya fejformáját, így nem okoznak neki sérülést hirtelen mozdulat esetében se.

Szügyelős kutyahám

A másik kiemelendő heveder fajta visszavezethető egészen a sumer-szkíta korig. Ezek a fajták a szegycsont magasságában a két vállízületet vízszintesen összekötő mellövvel rendelkeznek. Gyártói modellenként ezek minimálisan eltérhetnek egymástól, de alapvetően nem fajtaspecifikusak. Viszont a rövid nyakú kutyafajták esetében egy ilyen hámot ki kell egészíteni mellkasi bélelésekkel, mellpárnával. Egy ilyen hámnál egy bélelés távol tartja a folyamatosan mozgásban lévő hevedereket a kutya szőrétől, így azok nem dörzsölik ki a kutya bundáját, és nem irritálják a bőrét.

Egyes kutyáknak sok időbe telik megszokniuk ezt a fajta hevedert és a nagy nyári melegben kellemetlen is lehet a kutyának.