Mellékvese működési zavar

mellékvese-működési-zavar_pic2

A mellékvese működési zavar alapjai

Testünk mindkét oldalán, a vesék felső pólusánál találhatók a mellékvesék. A mellékvesék két fő részből állnak. Ezek a külső kéregállomány és a belső velőállomány. A kéregállomány három részre tagolható, melyek egyéb eltérő hormonok képzésében játszanak szerepet.
A mellékvese életfontosságú hormonok termeléséért felel. Ha a működése nem megfelelő a mellékvesének, (pl. a fokozott vagy elégtelen hormontermelés merül fel a szervezetben) súlyos hormonbetegségeket okoz, némely formája életveszélyes állapothoz is tud vezetni. A mellékvesekéreg glükokortikoid hormonjainak túltermelődése okozza az úgynevezett Cushing-szindrómát. A Cushing-szindróma bármely életkorban előfordulhat, azonban a leggyakoribb 20-50 éves kor között. 

A mellékvese működési zavar betegségei

Több betegség is előidézheti a mellékvese működési zavar alap okait, azaz a mellékvesekéreg mindhárom rétegének pusztulását. Korábban leggyakrabban a tuberkulózis idézte elő azt. A kéreg károsodását okozhatják még daganatáttétek vagy bizonyos fertőzések. A fertőzések akut formájának fennállása esetén mindkét mellékvese hirtelen bevérzik, elhal, s amennyiben a beteg nem kap azonnali hormonpótló terápiát, belehalhat a kialakult mellékvese-elégtelenségbe.

mellékvese-működési-zavar_pic3

A mellékvese akkor is elsorvadhat, ha a beteg valamely más bántalom folytán tartósan nagy dózisú szteroid kezelésre szorul. Vagy pedig, ha a szervezetében más helyen kórosan sok szteroid termelődik. A mellékvesekéreg funkciója kieshet akkor is, ha az agyalapi mirigy nem termel megfelelő mennyiségű szabályozó, stimuláló hormont. Ezenkívül újszülötteknél is előfordulhat a szülés előtt vagy alatt, tartós oxigénhiány esetén.

A tünetek kialakulását tekintve két formát kell elkülönítenünk.
A leggyakoribb eset az, amikor a mellékvese károsodása lassan megy végbe. Ezáltal így a funkciókiesés is krónikus formában jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki. Ez a betegség az Addison-kór, mely esetén a beteg fáradtságról, gyengeségről panaszkodik. A beteg nehezen kel fel az ágyból, izmai elgyengülnek – sokszor valamilyen izombetegség gyanúja miatt kezdik meg a vizsgálatokat.
Bár Addison-kórnak csak a mellékvese primer károsodását nevezzük, fontos tudni, hogy nem mindig a mellékvese károsodása az elsődleges. Előfordul, hogy a hormontermelést befolyásoló, a mellékvesére ható agyalapi mirigy károsodása okozza a mellékvese elégtelenségét.

A mellékvese működési zavar

Abban az esetben, ha a mellékvese zavar tünetei észlelhetőek a betegen, tünetek a legegyszerűbb laboratóriumi vizsgálattal is igazolhatók, mivel a legfontosabb kórjellemző az, ha a vérben a nátriumszint kórosan alacsony, azonban a káliumszint ellenben kórosan magas. A felvetett gyanút hormonvizsgálatok is alátámaszthatják. A betegségnek számos egyéb laboratóriumi jele létezik még: alacsony vércukorszint, vérszegénység, de az előbb említett kóros változások szinte megadják a diagnózist a típusos tünetekkel együtt. Tudni kell viszont, hogy számos más betegségben is előfordulhatnak hasonló véreredmények, tehát mindig ismerni kell a tüneteket, és gondolni egyéb vesebetegségre.
A mellékvese működési zavar kialakulásának és lefolyásának másik formája a hevenyen kialakuló krízis: ilyenkor a tünetek hirtelen jelentkeznek, illetve súlyosak, és életveszélyes állapot alakulhat ki. A beteg nyugtalan, hasi panaszai lehetnek, vérnyomása és testhőmérséklete csökken, pulzusa meggyorsul, és esetleg epilepsziás görcsök, valamint kóma is felléphetnek. Ilyenkor sürgős beavatkozásra van szükség.

A mellékvese működési zavar diagnózisa

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok. A háttérben húzódó betegségek azonosítására a képalkotó vizsgálatok – egyszerű vagy kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, ultrahang, CT, MRI – nyújtanak segítséget.

mellékvese-működési-zavar_pic1

A stressz és a mellékvese működési zavar kapcsolatai

A mellékvese elégtelen működése az alábbi tüneteket okozhatja, abban az esetben, ha stressz hatására elgyengül a szervezet.:

 1. kimerültség, erőtlenség
 2. reggeli nehéz ébredés
 3. gyakoribb megfázások (immunrendszer)
 4. izomgyengülés, állóképesség csökkenés
 5. érzelmi labilitás, lehangoltság
 6. csökkent nemi vágy
 7. memória és koncentrációzavarok
 8. hűvösebb végtagok
 9. csökkenő vérnyomás
 10. ingadozó vércukorszint
 11. magas pulzus
 12. menstruációs zavarok, anovuláció
 13. alvászavar, szorongással teli ébredés
 14. ételek erős sózása

Mellékvese-fáradtság esetén a mellékvese már nem képes elegendő kortizolt és más hormonokat megtermelni. Ez az állapot mindig fokozatosan alakul ki, ugyanis a mellékvese rendszerint lassan, hosszú évek alatt károsodik. Ezt a szervünket leginkább a stressz teszi tönkre, a mellékvese fáradtsága is mutatja, hogy a szervezet nem tud tovább megbirkózni a rengeteg stresszel. Tovább rontja a helyzetet, hogy az érintettek – kompenzálandó a mellékvese-fáradtságot – sokszor nyúlnak ajzószerekhez, ami hosszú távon mind a pszichét, mind pedig a mellékvesét tovább rongálja. Aggasztó, de igaz, hogy manapság sok kisded születik mellékvese-fáradtsággal, méghozzá az anya rossz táplálkozási szokásai miatt. Érdekesség, hogy az életmódunkkal és a táplálkozásunkkal jelentősen tudjuk befolyásolni a mellékveséink terheltségét is. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek elfogyasztása után egyes hormontermelő mirigyek jobban aktivizálódnak. A mellékveseműködési zavar problémája napjainkban egy gyakori probléma, ugyanis a sok stresszhelyzet, az elégtelen táplálkozás, a rohanó életmód meglehetősen rombolja az emberi szervezetet. Emiatt érdemes odafigyelnünk magunkra és az életmódunkra.