Minden, ami homok ár: szállítás és minden egyéb

Homok ár: mi a homok?

A homokot mindenki ismeri. Ha máshonnan nem, hát a játszótéri homokozókból. Nincs olyan gyerek a földön, aki ne kóstolta volna meg legalább egyszer. A homok ennek ellenére nem étel, hanem osztályozott építészeti alapanyag és nagyon sokoldalúan használható. A homok ár számos tényezőtől függ és a szállítási költségek is bányánként, tüzépenként eltérőek. A homok tulajdonképpen különféle kőzetek és ásványi anyagok apró szemű törmeléke, amelyet a víz, jég vagy a szél hordott szét képződési helyéről és tett le alkalmas helyekre. Az építészetben, a talajmechanikai gyakorlatban a szemnagyság határozza meg, mi számít homoknak: eszerint a homok minden olyan talaj, ami 0,063–2 mm közötti szemcseméretbe beleesik. A homok ár függ attól is, mennyire finomszemű a vásárolt anyag. Beszélhetünk durva és finom szemű homokról. A legfinomabb szemcséjűt futóhomoknak is nevezik. Ennek az ömlesztett anyagnak nem csak a szemcsemérete, de anyaga is eltérő lehet. Legközönségesebb alkotója a kvarc, amely egy igen összetett ásványi kőzet, ami ellenáll a mállásnak. A homokszemek rendszerint gömbölyűek, néha szögletesek, ritka esetben pedig apró, többé-kevésbé tökéletes kristályok, tengerparton pedig elhalt kagylók, csigák héjával is keveredik.

Homok ár: milyen fajták vannak, és hol bányásszák?

A legelterjedtebben használt természetes eredetű beton és habarcs adalékanyag a homok, kavics, kavicsos homok. A homok ár szempontjából meghatározó lehet az, hogy miből áll maga az ömlesztett anyag. A tisztán kvarchomok nagy része kvarc, kisebbik része más törmelék (esetenként mész és csillámföldpát). A minőség alapvetően függ az agyag-iszap tartalomtól, az agyagrögök mennyiségétől, a szerves szennyeződéstől, a szulfáttartalomtól, a klorid tartalomtól, a legkisebb és a legnagyobb szemnagyságtól, az osztályozás élességétől és a szemmegoszlástól. Tehát a homok ár egy nagyon összetett kérdés. És még nem ejtettünk szót a többi fajtájáról.

A sárga homok vagy más nevén bányahomok olyan természetes fajta, amelyet előszeretettel használnak homokozókba, mert magas az agyagtartalma. Nevét jellegzetes világ sárga színéről kapta. Felhasználható továbbá közmű vezetékek köré feltöltésnek esetleg falazáshoz, állatok almozásához, kötött szerkezetű termőföld fellazításához. A homok ár kedvezőbb gyakori előfordulásának köszönhetően.

Szürke homok is létezik és nagyon változatos módon hasznosítható. Ezt vakolóhomoknak is nevezik, ami önmagában is beszédes a felhasználását illetően. Ez a fajta nem található meg ebben a formában a természetben. Sóderből rostálják ki és eközben magas nyomású vízzel az esetleges agyagtartalmat kimossák belőle, így kapják a teljesen tiszta agyagmentes anyagot.

Homok ár: mire használható fel a homok?

A sárga, mosatlan vagy mosott homokot a játszótéri vagy sportpályán való felhasználásán kívül, leginkább burkolatok, csatornacsövek, vízcsövek ágyazásához, utak alapozásához és homokozók feltöltéséhez használják. A szürke homok felhasználási köre nagyon hasonló a sárgáéhoz. Épületek építésénél falazáshoz, vakoláshoz, játszótérre ütéscsillapító homoknak, kötött szerkezetű termőföld lazításához is kiváló választás. Homokozóba azonban alkalmatlan, mivel nincs benne agyag, így az apróságot által belőle készített alkotások elporladnak.

A homokvásárlásnak van egy speciálisabb megközelítése is, ahol az egyes fajtákat kimondottan egy-egy felhasználáshoz társítják. Így a folyami homok a legalkalmasabb vakolatanyagnak, simítóvakoláshoz kiváltképp. Ez a fajta abban különbözik a többitől, hogy szemcséi élesebbek, kevésbé gömbölyűek, ezáltal jobb a kötőerejűk és a szilárdságuk. A sárga homok gépészeti és villamos vezetékek jelölésére használatos, vagyis a beásott csöveket vezetékeket ebbe a sárga homokba ágyazzák, hogy ne sérüljenek meg. Építőanyagnak a 0-1-es finomság miatt nem alkalmas, túl kicsi a tapadó felülete a szemeknek. A bányahomok a homokozóba való. Míg a homokos kavics a betonok fő alapanyaga. A homok ár lényegesen eltérőek lehetnek a különböző típusok között.

Homok ár: hogyan történik a szállítás és mit kell nézni a megrendeléskor?

Az ömlesztett bányatermékek elnevezése előtt két szám található: mindkettő szemcseméretet mutat, és kötőjellel vannak elválasztva. Például gyakran látjuk azt, hogy 0-4-es homok. Az első szám a legkisebb szemcseméretet mutatja. Ez ebben az esetben 0, ami olyan kicsi iszapszemcse, amit csak hidrometrálással (vagyis ülepítéssel) lehet kimutatni. A második szám meg a legnagyobb szemcseméret, ami itt 4 mm-es átmérőjűt jelent. A két méret között átmenetesen ott van a többi szemcse is. Tehát nem csak 0-ás és 4 mm-es szemcse van benne, hanem 1 mm-es, 2 mm-es és még mindenféle méretű is. A határértékek számítanak. Az osztályozott homok ár magasabb, mint az osztályozatlan, mert ebben az esetben az azonos méretű szemcsék száma közel 90%-os, ha nem több.

A szállítás és minimum térfogat tűzépenként eltérő lehet. Erről helyben érdemes érdeklődni. A minimális mennyiség általában fél köbméter szokott lenni. A vásárláskor nem csak a mennyiséget, hanem a szállítást is fizetjük, a kettő együtt adja a végösszeget.