Napszemüveg szemüvegeseknek: ha nincs ötleted a nyárra

Hordhatok napszemüveget rosszul látóként?

A legtöbb szemüveges emberben felmerül a nyáron a napszemüveg kérdése. Mi sem szeretünk egész nyáron hunyorogva lenni a tűző napsütésben, azonban sokunknak vannak gondjai a tökéletes alternatíva megtalálásával kapcsolatban. Most erről szeretnék írni egy kicsit hosszabban, ugyanis nemsokára itt a késő tavasz, amikor az ember már igen csak érzi, hogy kellene valami szemet eltakaró segítség, és sokszor nem talál esetleg akár egy hónapon keresztül sem megfelelő megoldást a problémájára. Ilyenkor az ember elfogadja a szomorú sorsát, és felvesz egy szalmakalapot vagy baseballsapkát, azonban ennek nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen sokkal jobb megoldások is előttünk állnak. Ezek közül nézünk meg most néhány.

A legegyszerűbb: napszemüveg és szemüveg – kettő az egyben

Kétféleképpen varázsolhatunk a napszemüveget a jelenlegi, dioptriás szemüvegünkből. Ennek az egyike a szemüvegre ráilleszthető sötétített lencse megvásárlása. Előnye, hogy olcsó, talán a legolcsóbb megoldás mind közül, és amikor nincs szükség a sötétített lencsére, azt egyszerűen fel tudjuk hajtani. Ez vezetés közben nagyon hasznos tud lenni. Számos vezetőnek okoz gondot ugyanis a sötét lencse hordása, miközben az út folyamatosan változik. Egyszer a szemünkbe süt a Nap, máskor a sötét alagútban egyébként is alig látunk, ezért mindenképpen jól jöhet egy olyan napszemüveg, amit egyetlen mozdulattal tudunk fel- és levenni. A hagyományos fajtánál mindig ott van ugyanis annak az esélye, hogy az ember szemen szúrja magát, és akkor végképp nem fog tudni a vezetésre koncentrálni. A negatívuma közé tartozik talán éppen ugyanez, kinézetre nem túl trendi egy felhajtható lencsés „napszemcsi”, azonban annál praktikusabb. Másik problémánk lehet, hogy a saját szemüvegünkhöz talán nem is olyan egyszerű megfelelő sötétített lencsét találni, azonban ezzel még mindig lehet szerencséje az embernek.

A másik lehetőség az olyan dioptriás szemüveg vásárlása, amely fényre sötétedik. Ez remek, hiszen egyetlen szemüveg tud mindent, amit másnak kettő, és nem kell a nyár miatt aggódni. Ez szintén nagyon jó a szem egészségének, hiszen a pupillának így nem kell hirtelen fényváltozáshoz szoknia, a lencse fokozatosan sötétedik el és világosodik majd ki újból. Ez szintén lehet hátránya is azonban. Ha az embernek csak egy-két percre lenne szüksége az egyik verzióra, talán nem lehet túl kellemes kivárni, amíg a lencsék végre „magukhoz térnek”, és a megfelelő állapotot elérik. További negatívuma lehet, hogy az ilyen napszemüveg lencse nem olcsó mulatság, nagyot dobhat az egyébként is drága szemüveg árán egy ilyen jellegű luxusigény. Azonban meg kell hagyni, hogyha az ember egyébként is biztonságos sugárzásszűrő napszemüveget venne, akkor már nem is olyan drága, hogy egyben kell a két termékért fizetnie.

A praktikus megoldás: kontaktlencse és napszemüveg

Habár sokan nem nagy kontaktlencserajongók, én tiszta szívvel merem ajánlani bárki számára. Habár nagy felelősség, azonban pofonegyszerű a kezelése és a tisztán tartása, és teljes szabadságérzetet képes adni az ember számára. Olyan, mintha a szeme soha nem is lett volna rossz korábban, és csak alváshoz kell kiszedni. Ez nyáron különösen előnyös, amikor úgy vehetünk fel akármilyen napszemüveget, mint azok, akiknek semmi gondja a szemével. Igazodhatunk a napszemüvegdivathoz, és nem kell külön lencsékkel és kiegészítőkkel szenvednie az embernek. Strandolás, úszás közben természetesen előfordulhatnak gondok. Én személy szerint mindig kontaktlencsét hordok a strandon is, azonban meg kell hagyni, hogy aki merülget, fröcsköli a vizet, labdázik benne, annak ez a megoldás talán nem a legjobb, hiszen a lencse könnyen kieshet a szeméből. Nyugodtabbaknak viszont bátran ajánlom, ha még a napszemüveget is ráhelyezi az ember az orrára, a szeme gyakorlatilag védve van a víztől, és ugyanúgy élvezheti a nyarat, mint bárki más. A kérdés már csak az, honnan szerezzen be az ember napszemüveget? Én ezt az oldalt tudom ajánlani: https://eoptika.hu/kategoriak/napszemuveg-akcio.html

Az alternatív napszemüveg

Sokan vannak, akik azonban nem szeretik a lencsét, nem akarnak költeni a fényre sötétedő opcióra, és kifejezetten a rácsíptethetős verzió sem nyerte el a tetszésüket. Számukra esetleg egy olyan napszemüveg-alternatíva lenne megfelelő, amit kifejezetten a rendes szemüvegre lehet tenni. És persze ott van még a feltűnően egyértelmű lehetőség is: egyszerűen csináltasson az ember egy olyan napszemüveget, amelyik a szemnek megfelelő dioptriával rendelkezik, ma már ez sem lehetetlen. Ebbe érdemes beleölni egy kicsit több pénzt, azonban jobb esetben hosszú évekig megfelelően fog működni, és tökéletes látást fog biztosítani, miközben az embernek nem kell a Nap kellemetlen fényétől szenvednie.

Mint láthattuk, egy maréknyi lehetőség áll az ember előtt a nyárra, azonban jobb minél előbb dönteni, hiszen egy-egy verziónak elkészítési ideje is van, és persze jó lenne már az első forró sugarakat ilyen jellegű védelem és kényelem mellett megtapasztalni. Ne feledjük: nincs egyetlen tökéletes megoldás mindenki számára, de mindenkinek van egy számára tökéletes megoldás.