Hogyan történik egy tematikus műterem berendezése?

Karácsonyi műterem

A karácsonyi műterem berendezéséhez elengedhetetlenek a különböző fényfűzérek. A fények hangulatteremtő hatása kétségbevonhatatlan, és ez a fényképeken esetében is igaz. A mélységélességgel játszva elképesztően látványos – bokeh hatású – képeket hozhatunk létre, de ehhez elengedhetetlennek a háttérben elhelyezett apró izzók, diódák. A bokeh eredetileg a kép életre részeinek minőségére vonatkozik, de használják az élettelen részeken kialakuló fényfoltok megnevezésére is. Ezek a foltok általában kör alakúak, de ez függ a lencséktől és a blendelamellák tulajdonságaitól is. Ezeknek nagyságát a blendenyílás határozza meg. Nyitott rekesznél többé-kevésbé kör alakú foltot kapunk minden objektívnél, szűkítve azonban a kevés lamellából álló rekesznél a körök sokszögek felé tolódnak el. Nagyon hasznos technika, ha egyszerűen és gyorsan akarunk emlékezetes, mutogatható képeket készíteni. A karácsonyi fényképek szinte kötelező effektje. Mivel műteremben dolgozunk egyéb fényekre is szükségünk lesz, mert kameránk egyedül nem fog megbirkózni a sötétséggel – hacsak nem törekszünk szándékosan, direkt fénnyel kiemelt részletekre. De ez nem a karácsonyi fényképezés sajátja. Ügyfeleink hangulatos, részletgazdag képekre vágynak, ahol ők maguk tisztán kivehetők. A hangulathoz nem csak a fények tartoznak hozzá, hanem maga a környezet. A legkézenfekvőbb és leghatásosabb, ha a műterem egy karácsonyi nappalivá alakul át minden fontos részletével együtt. A karácsonyfa, a kanapé és a girlandok elengedhetetlen kiegészítők ilyenkor. Ami a színeket illeti, a pirossal, az arannyal és a fehérrel nem tudunk mellé nyúlni. Lehet kísérletezni különböző kombinációkkal, de nem biztos, hogy érdemes.

Műterem babafotózáshoz

Húsvéti műterem nem igazán létezik. Illetve nem érdemes a húsvét témáját négy fal közé préselni, mert a fűben ülve sokkal hatásosabb fényképek készíthetők. Ezzel szemben van egy olyan téma, ami tökéletesen beleillik, sőt kényelmesebb, főleg, ha a család nem szeretné a saját otthonában fogadni a fényképészt. Ez a baba-, illetve gyerekfotózás. Nincs olyan szülő, aki ne szeretne megemlékezni gyerekének babakori, fiatalkori mosolyáról. Ehhez egy otthonosan és spontán kialakított, interaktív stúdió a tökéletes. Egy kis kuckó, ahol a gyermek és a szülő is könnyedén feloldódhat és természetes arcát mutathatja. A babáknak ennél még kevesebb az igényük. Egy puha takaró, egy kisebb kosár is elegendő ahhoz, hogy elolvadjunk a kicsitől. Néhány elhelyezett játék, érdekesebb figura azonnal megragadja majd a gyerkőc figyelmét és a szülőnek már nincs más dolga, mint ami mindig: figyelni rá és szeretni.

Vintage műterem

Legyen szó családi vagy gyermek fotózásról, várandós fotózásról, portfólióról vagy netán eljegyzési fotózásról. A vintage hangulatú, díszletű műterem jó választás. Nagyon vidéki, romantikus és elegáns, tehát gyakorlatilag bármikor megállja a helyét, ráadásul egyik alapeleme a stúdióba beáramló természetes fény, amit a sok fehér felület még vissza is ver. Ezeknek a fényképeknek tényleg a világosság a kulcsa. Remekül kiegészíthető különböző száraz és friss virágokkal, csipkével és mindenféle antikolt tárggyal. Tipikus helyszín a konyha-étkező és a nappali az ilyen fotók esetében, így törekedjünk mi is ezeknek a kialakítására. Mindkét helyiség nagyon fontos a hétköznapok során, hiszen itt gyűlik össze a család. Portfólióhoz egy vintage hangulatú stúdió imitáció garantáltan azt fogja üzenni, mennyire érzékenyek vagyunk a munkák tökéletességére. Nőies vonal, de néhány „fűszerrel” férfiak számára is jó háttér lehet. (soft loft) A fehér alapszín helyet a barna majdhogynem elegendő is. Tipikus tárgyak, mint a töltőtoll, bőr kiegészítők, útlevél az asztalon, papírkés stb. teljesen új arculatot adnak majd a műteremnek. Állandó kiegészítők a vintage enteriőrökben a koptatott lapú óra, tejeskancsó, régi könyvek és kosarak, írógép, kalitka. Minél régebbi, kopott az adott tárgy, annál jobban illik egy ilyen környezetbe.

Indusztriális műterem

Amennyire nőies a vintage, annyira férfias az indusztriális stílus. De ahogy a vintage is alakítható neutrálisra és férfiasra, úgy az indusztriális stúdióba is lehet némi nőieset csempészni. A loft stílus igazán kemény, durva élek és anyagok találkozásáról szól, éppen ezért gyakori az acél, tégla, natúr fa, vas és betonelemek használata, ami egy berendezett műterem esetében eleinte kihívást jelenthet. Néhány trükkel azonban gond nélkül megugorható ez az akadály. Általában természetes, semleges színek dominálnak, ezáltal könnyedén elérhető a tágas tér érzete. A harsány színeket el kell felejtenünk. A vakolatlan felületekkel azonban már félsikerünk van. Emellé egy-egy fa bútorral kiegészítve már indusztriális stúdióról beszélhetünk, és ezt persze bármeddig lehet fokozni. Ha nincs lehetőség beáramló, természetes fényre, akkor reflektorokkal és ernyőkkel imitáljuk azt, hiszen ez is egy olyan karaktere ennek a stílusnak, amiről nem szabad lemondani.