Minden, amit tudni akartál a golden retriever kutyákról

Golden retrievert szeretnél nevelni? Ez segíthet

A golden retriever az egyik legaranyosabb kutya, amit az ember el tud képzelni. Extrovertáltaknak ajánlott, hiszen az egyik legjátékosabb kutyáról van szó, aki egy nyugodt, csendet szerető embert talán az őrületbe kergetne, azonban hogyha egy kicsit is játékosabbak vagyunk mi magunk is, akkor ez a kutya lehet a tökéletes. Nem csak a kinézete az egyik legaranyosabb a kutyák között (bár elfogult vagyok persze), de a legjobb barát is. Gyerekeknek ideális választás, hogyha játszópajtást szeretnénk a számukra.

Milyen kutya a golden retriever?

A golden retriever az egyik legokosabb kutyafajta, aki könnyen túljár a gazdája eszén, és gyorsan tanul. Éppen ezért olyan nevelésre szorul, ami már hozzáértő tudást igényel. Fontos számára a tudatába vésnünk, hogy mit szabad és mit nem, világos nevelési szabályok szerint kell dolgoznunk vele, és nem szabad hagyni, hogy ő játsszon ki minket a bűnbánó tekintetével. Az eszének azonban sok előnye is van, hiszen könnyebben képes megtanulni a higiénikus életmódot néhány egyszerű trükkel, és számos trükkre is megtanítható. A hangsúlyból képes tanulni, érzelmeket szűr le a hangokból, ami akár egyetlen negatív szót is hatásos tiltószóvá tehet az esetében. Ha valamire éppen ellenkezőleg, rávenni szeretnénk az állatot, akkor pedig a jutalmazással taníthatjuk meg arra, hogy hogyan is várjuk el tőle az adott dolgot. A jutalomfalatok az ideális módja ennek a rendszernek. Persze az is fontos, hogy családon belül beszéljünk össze: mit szabad a kutyának, mit tiltunk tőle, a golden retriever ugyanis csak egy egységes nevelési rendszert képes megoldani, és nem tudja emberekhez kötni a szabályokat, amiket elvárnak tőle. Éppen ezért, még a kutya örökbe fogadása előtt érdemes összehívni egy családi kis kupaktanácsot, hogy aztán egy jól nevelt kutyánk lehessen néhány hét vagy hónap alatt.

Hogyan neveljük a golden retriever kutyánkat?

A golden retrieverek rendkívül élénkek, ezért hogyha lakásban lakik az állat, mindenképpen szüksége van a megfelelő mozgástérre, és a rendszeres napi sétáltatásra. Ilyenkor a gazdi és a kutya is kikapcsolódhat, és egy ilyen séta alkalmával kiélhetjük a saját mozgásigényünket. Mintha saját személyi edzőnk lenne a saját legjobb barátunk képében. Nem véletlenül olyan népszerű kutya napjainkban a golden retriever, hiszen megvan benne minden, amit egy házikedvenctől el lehet várni, vagy amit abban szeretnénk. Puha, kedves, játékos, nem túl nagy és nem is túl kicsi. Jó a sportokban, trükkökre tanítható, és akár még a vadászat során is segítő társunk lehet. Remek vakvezető kutya is, és ha egyszer elhatározza magát egy cél mellett, attól kezdve eltántoríthatatlan attól.

Hogyan ápoljuk a golden retriever kutyánkat?

A golden retriever gondozása (https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Golden_retriever-629 ) nem igényel különösen sok feladatot. A rendszeres sétán és játékon kívül még az fontos, hogy hetente néhányszor keféljük ki a szőrét, bár ez inkább a lakás épsége miatt megemlítendő, mintsem a kutya ápolása miatt. Habár a kihullott szőr ápolatlan külsőjűvé tehet bármely állatot, ha nem tudja az megfelelően elhullajtani. A legtöbb kutyánál a fülek tisztítása elengedhetetlen az esetleges kórokozók vagy élősködők miatt, és ebbe a csoportba a golden retriever is beletartozik. A táplálkozását tekintve dietetikusi pontossággal érdemes etetni, hogy ne hízzon el, amire hajlamos. Az állatok esetében több évet is elvehet az életükből az elhízás. Sajnos a kutyák nem tudják megfelelően megítélni, mennyi táplálék is elég nekik, és hajlamosak a túlevésre, akár több napi ételadagot is megesznek egyszerre, hogyha erre lehetőségük van.

Milyen is a golden retrieverrel az élet?

Csupa kaland, annyit biztos. Minden nap egy új lehetőség a felfedezésre a kutyánk szerint, és ne hagyjuk, hogy ez spontán lelkesedés valaha kivesszen belőle. Amikor kicsik otthon a gyerekek, a legjobb választás egy golden retriever beszerzése. Együtt nőhetnek fel a gyerekekkel, majd később a legjobb barátokká alakulhatnak, aki csendes és támogató a tanulásban, de egy kis mókához mindig van kedve. Ne felejtsük el a megfelelő táplálék beszerzését, csak jó minőségű kutyatápot adjunk neki, figyeljünk a megfelelő mennyiségre, az elhízásra utaló jelekre. Apró szabályokat kell betartanunk az esetében, azonban a kutya nevelése mégis a leghálásabb feladat a világon. A kutya többet ad, mint amennyit kap, így tehát nekünk a megfelelő körülmények előteremtésében kell kimutatnunk a törődésünket (és persze sok-sok hasvakarásban). A kutyák társasági lények, így foglalkozzunk sokat velük, és persze a saját mentális egészségünk érdekében is érdemes ezt megtenni, hiszen a közösség, a szeretet érzése sokat javíthat az ember egész életminőségén. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy fogadjon örökbe egy kutyát, hiszen nincs is szebb dolog az életben, mint a feltétlen szeretet. A kutyák pedig gyakorlatilag az egyetlen olyan lények, amik ezt valóban biztosítani is tudják a számunkra, így becsüljük meg őket. Úgyhogy kutyatartásra fel!